V Nedeljskem dnevniku redno objavljamo domače nasvete, ki nam lahko poenostavijo in nam pomagajo pri marsikaterem opravilu. Tokrat jih objavljamo sedem. Takšna, ki so med našimi bralci naletela na največ pohval.

1.

Rezine jabolk / Foto: Istock

Rezine jabolk / Foto: Istock

Pripravljate malico? Preprečite, da bi rezine jabolk porjavele. Narezana jabolka so odlična in zdrava malica, a zaradi oksidacije hitro postanejo rjava in neprivlačna. To lahko enostavno preprečite s slano vodo. V skodelici hladne vode raztopite pol majhne žličke soli. Rezine jabolk za 3-5 minut namočite v tej raztopini, nato pa jih na hitro sperite pod tekočo vodo, da odstranite slan okus. Jabolka bodo ostala sveža in bele barve več ur, kot nalašč za v šolo ali službo.

2.

Olupljena pomaranča / Foto: Istock

Olupljena pomaranča / Foto: Istock

Naravni osvežilec zraka. Za prijeten in topel vonj v vašem domu ne potrebujete dragih sveč ali umetnih dišav. V manjši lonec z vodo preprosto dodajte nekaj rezin pomaranče ali jabolka (lahko uporabite samo olupke), cimetovo palčko, nekaj klinčkov in morda zvezdasti janež. Mešanico na nizkem ognju počasi segrevajte in pazite, da voda ne izpari. Para bo po stanovanju razširila čudovito naravno aromo, ki ustvari občutek topline in domačnosti.

3.

Zataknjena zadrga / Foto: Istock

Zataknjena zadrga / Foto: Istock

Se vam zatika zadrga? Rešite jo s svinčnikom. Zadrge na jaknah, nahrbtnikih ali starejših oblačilih se sčasoma začnejo zatikati. Preden jo poskušate na silo potegniti in morda uničiti, poskusite s preprostim trikom. Vzemite navaden grafitni svinčnik in z njegovo konico večkrat podrgnite po zobcih zadrge, še posebej na mestu, kjer se zatika. Grafit bo deloval kot suho mazivo in omogočil, da bo zadrga spet gladko in brez težav tekla.

4.

Rezanje kostanjev / Foto: Istock

Rezanje kostanjev / Foto: Istock

Trik za lažje lupljenje kostanja. Pečen kostanj je ena največjih jesenskih poslastic, a lupljenje vročih in trdovratnih lupin je lahko precej naporno. Delo si boste močno olajšali, če boste pred peko (v ponvi ali pečici) vsakemu kostanju s konico ostrega noža na ploščati strani zarezali X. Zareza ne bo le preprečila, da bi kostanj med peko pokal, temveč bo omogočila, da para lažje odpre lupino. Ta bo med peko lepo odstopila od plodu, zato bo lupljenje bistveno hitrejše in enostavnejše.

5.

Pomoč pri kuhanju / Foto: Istock

Pomoč pri kuhanju / Foto: Istock

Preprečite, da bi voda kipela čez rob. Skoraj vsakomur se je že zgodilo, da je za trenutek pogledal stran in voda v loncu je že kipela po celem štedilniku. To lahko preprečite s preprostim trikom: čez vrh lonca položite suho leseno kuhalnico. Lesena kuhalnica bo razbila mehurčke, ko se ti dvignejo do vrha, in preprečila, da bi tekočina ušla čez rob. Trik je odličen za kuhanje krompirja, testenin, riža ali juh, ki se rade penijo.

6.

Mucke na puloverju. / Foto: Istock

Mucke na puloverju. / Foto: Istock

So vaši najljubši puloverji polni muck? Obnovite jih v minuti. Ko iz omare potegnemo lanskoletne volnene puloverje, so ti pogosto polni nadležnih muck (svaljkov), zaradi katerih so videti stari in obrabljeni. Ne potrebujete posebnih naprav. Pulover položite na ravno površino in ga dobro napnite. Vzemite navadno britvico za enkratno uporabo (najbolje takšno, ki ni več povsem ostra) in z njo nežno, s kratkimi potegi, pobrijte površino. Mucke se bodo zbrale na rezilu in vaš pulover bo videti kot nov. Bodite previdni pri šivih in robovih.

7.

Trik s česnom / Foto: Istock

Trik s česnom / Foto: Istock

Kako v nekaj sekundah olupiti stroke česna? Če morate na hitro olupiti večjo količino česna za enolončnico, omako ali ozimnico, pozabite na dolgotrajno lupljenje vsakega stroka posebej. Stroke ločite od glavice in jih dajte v kozarec za vlaganje ali drugo posodo s trdnim pokrovom. Posodo močno zaprite in jo nato z vso močjo stresajte približno 15 do 20 sekund. Ko jo odprete, boste videli, da so lupine praktično same odstopile od strokov, ki jih boste le še pobrali ven.

Priporočamo