Od 40.000 picerij se jih deset odstotkov nahaja v deželi Kampanja, katere prestolnica je Neapelj, od koder naj bi pica izvirala. Po več letih intenzivne kampanje je Unesco napolitanski način priprave pice decembra leta 2017 vpisal na seznam nesnovne svetovne dediščine.
Današnji dan v Neaplju sicer že več kot stoletje velja za dan picopekov in sovpada s praznovanji v čast sv. Antona Puščavnika, kar ni naključje - svetnik je namreč tesno povezan z ognjem, saj se je glede na ljudsko izročilo soočil s plameni pekla, da bi ljudem prinesel ogenj, navaja spletna stran Visit Italy.
V italijanskih gostinskih obratih, ki tako ali drugače ponujajo pico, je po poročanju Anse redno zaposlenih približno 100.000 ljudi, še 100.000 pa je honorarnih delavcev, ki letno ustvarijo za več kot 15 milijard evrov prometa.
Poleg prodaje pic v restavracijah in lokalih s hitro hrano v Italiji beležijo tudi porast dostav pic na dom. Italijani po podatkih aplikacije Just Eat letno naročijo 5,12 milijona kilogramov pic. Dnevno povprečje tako znaša prek 14.000 kilogramov. Med najbolj priljubljenimi vrstami so klasične pice, zlasti margherita, diavola in capricciosa.