Hitra hrana (fast food) je priročna in poceni, a na dolgi rok »plačamo« višjo ceno. Vsi tisti burgerji, ocvrti krompirček, šejki imajo več maščob, kalorij in predelanih ogljikovih hidratov, kot jih naš organizem potrebuje v enem obroku. Vse to hitro vodi do čezmerne telesne teže, debelosti, če vse to pogosto uživamo.
1. Škoduje srcu
Pogosto uživanje hitre hrane je povezano z večjim vnosom kalorij, večjimi količinami trigliceridov, nezdravimi maščobami in soljo. Sol naredi hitro hrano okusnejšo in jo ščiti pred kvarjenjem. Vendar pa en hamburger vsebuje dnevno priporočen odmerek soli. Vse to povišuje tveganje za povišanje telesne teže, sladkorno bolezen tipa 2 ter, razumljivo, bolezni srca in ožilja. Ti dejavniki tveganja poškodujejo krvne žile, kar povečuje nevarnost za povišan krvni tlak, srčno popuščanje, infarkt in možgansko kap.
2. Dvig ravni sladkorja v krvi
Zaradi visoke vsebnosti rafiniranih ogljikovih hidratov in dodanih sladkorjev, ki se hitro prebavijo, hitra hrana znatno poviša raven sladkorja v krvi. To vodi do večjega izločanja inzulina, čemur sledi močan padec krvnega sladkorja, s tem pa utrujenost in sprožilec za občutek lakote.
3. Odpira vrata prebavnim težavam
Hitra hrana ima privlačen okus, vendar povečana količina soli (ocvrti krompirček) lahko začasno povzroči napihnjenost. K težavam prispeva tudi pomanjkanje vlaknin. To lahko povzroči zaprtje (obstipacijo).
4. Vpliv na razpoloženje
Kar človek jé in pije, lahko vpliva na to, kako se počuti psihično in fizično. Hitri hrani primanjkuje vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje za dvig razpoloženja. Nekatere raziskave kažejo, da je lahko hitra in predelana hrana povezana tudi s povišanim tveganjem za pojav depresije.
5. Spremembe v rutinskem odvajanju blata
Visoko predelano hitro hrano, zlasti ocvrto ali kremasto, včasih težko prebavimo. Če je ne moremo prebaviti, konča v debelem črevesu, se spremeni v maščobne kisline in spodbudi drisko (diarejo).
6. Obraba kosti in sklepov
Čezmerna telesna teža, debelost, ki jo povzroča hitra hrana, predstavlja dodaten pritisk na sklepe, zlasti na kolke in kolena. Zaradi tega je človek bolj nagnjen k zlomom kosti okoli sklepov.
7. Težave z dihanjem
En pečen piščanec za večerjo ne bo vplival na dihanje. Vendar pa lahko preveč hitre hrane privede do čezmerne telesne teže, kar povečuje tveganje za astmo, zlasti pri ženskah.
8. Vpliv na spomin
Strokovnjaki menijo, da nasičene in transmaščobe vplivajo na nastajanje oblog v možganih. To lahko spodbudi pojav demence in poveča tveganje za alzheimerjevo bolezen.
9. Težave z zobmi
Povečane količine ogljikovih hidratov v hitri hrani (vključno s sladkanimi pijačami) povečajo količino kisline v ustih. To poškoduje zobno sklenino in povečuje tveganje za nastanek zobne gnilobe (kariesa) in bolezni dlesni.
10. Vpliv na kožo
Hitra hrana je polna sestavin, ki se »ne razumejo« povsem dobro s kožo. Sladkor lahko zmanjša količino vezivnega tkiva kolagena in privede do znakov zgodnejšega staranja, kot so gube. Sol vleče vlago iz kože, a pomaga telesu zadrževati vodo, kar ustvarja »vrečke« pod očmi.