»Obračam se na vas, ker sem popolnoma zmedena glede glutena. Vsepovsod poslušam in berem, da je škodljiv. Moja prijateljica je prenehala jesti kruh in testenine (čeprav nima celiakije) in pravi, da ima veliko več energije in se na splošno počuti bolje. Tudi trgovine so polne dragih brezglutenskih izdelkov. Zdaj pa me skrbi. Ali to pomeni, da je gluten slab za vse, tudi če nimamo diagnosticirane bolezni? Ali bi ga morala tudi jaz črtati z jedilnika, »za vsak slučaj«? Sprašuje naša bralka Tadeja.
Hvala za vaše vprašanje, ki je izjemno aktualno. Popolnoma razumem vašo zmedo, saj je brezglutenska dieta postala eden največjih prehranskih trendov zadnjega desetletja. A pojdimo takoj k bistvu: Ne, gluten ni škodljiv za vse. Za veliko večino svetovne populacije je gluten (beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, piri, ječmenu in rži) povsem neproblematično živilo. Stroga brezglutenska dieta pa je nujna in življenjskega pomena za točno določene skupine ljudi: bolnike s celiakijo, ljudji z alergijo na pšenico in tiste, ki imajo neceliakalno preobčutljivost na gluten (NCGS) - ti ljudje nimajo ne celiakije ne alergije, a po zaužitju glutena vseeno občutijo neprijetne simptome, kot so napihnjenost, utrujenost, glavoboli, bolečine v trebuhu.
To, kar je opazila vaša prijateljica, je zelo pogosto, a razlog ni nujno gluten sam po sebi. Ko ljudje črtajo gluten, pogosto nehajo jesti visoko predelano hrano (piškote, torte, pice, bel kruh, hitro hrano) in jo nadomestijo z več zelenjave, sadja in beljakovin. Boljše počutje je torej posledica na splošno bolj zdrave in uravnotežene prehrane, ne nujno odsotnosti glutena.A pazite, opuščanje glutena »za vsak slučaj« ima lahko tudi slabosti. Polnozrnata žita, ki vsebujejo gluten, so pomemben vir vlaknin, ki so ključna za prebavo, vitaminov skupine B in mineralov, kot sta železo in magnezij. Mnogi brezglutenski nadomestki (kruh, moke, testenine) so pogosto dražji ter imajo dodanih več sladkorja, maščob in aditivov, da bi proizvajalci izboljšali njihov okus in teksturo.
Če nimate zgoraj omenjenih diagnoz, ni nobenega znanstvenega dokaza, da bi bilo opuščanje glutena za vas koristno. Če sumite, da vam gluten povzroča težave, pa se nikar ne diagnosticirajte sami in ne opuščajte glutena na lastno pest.
Obiščite osebnega zdravnika. Ključnega pomena je, da ste pred testiranjem za celiakijo še vedno na normalni prehrani z glutenom, sicer testi (krvni in biopsija) ne bodo pokazali pravilnih rezultatov in si lahko otežite pot do pravilne diagnoze.
***
Rubrika Vseveda Neda že več let obvešča in zabava bralce Nedeljskega. Objavljamo modrovanja in odgovore Nede (prave identitete ne razkrivamo), ki jih poišče tudi pri strokovnjakih, v literaturi in drugod. Dovoljena so vsa mogoča vprašanja, tudi komentarji ali mnenja. Pošljete jih lahko na neda@nedeljski.si.