V občinah Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane in Železniki so ponosni na svojo kulinarično ponudbo, ki od nekdaj velja za kakovostno. Tamkajšnji kuharski mojstri pester nabor naravnih živil radi vključujejo v jedi s pridihom lokalne tradicije, to pa je tudi rdeča nit celomesečnega dogajanja Okusi Škofjeloškega.
Kulinarični festival, ki združuje enajst gostiln in turističnih kmetij s Škofjeloškega, kjer ponujajo unikatne jedilnike s pridihom lokalne tradicije in po enotni ceni 28 evrov, letos poteka četrtič zapored. »Gre za kulinarična druženja, v okviru katerih udeleženci odkrivajo okuse, zgodbe in bogastvo narave, ki jih v sebi skriva škofjeloško območje. Kuharski mojstri ponudijo domače surovine, ki jih postrežejo na svež in sodoben način, s tem pa ne gradijo le temeljev novih okusov, ampak dodajajo tudi novo vrednost turistični ponudbi Škofjeloškega,« so pojasnili v Razvojni agenciji Sora (RAS), kjer festival organizirajo skupaj z Območno obrtno-podjetniško zbornico Škofja Loka.
Predlani prodali 2000 jedilnikov, lani 3000
Vse do konca januarja bo festival potekal v devetih gostilnah in na dveh turističnih kmetijah: v gostilnah Danilo, Inglič, Lipan, Pr' Pepet, Starman, v gostišču Tolc, penzionu in gostišču Lajnar, restavraciji Na vasi in taverni Petra ter na turističnih kmetijah Jamnk in Pri Marku. Potem ko so gostinci, združeni v akciji, predlani prodali 2000 jedilnikov, so jih lani še 1000 več.
Simono Maček s turistične kmetije Jamnk v vasi Staniše v občini Škofja Loka, kjer običajno gostijo le zaključene družbe, veseli, da lahko turistične kmetije v okviru festivala obiskovalcem ponudijo nekoliko drugačen, višji nivo ponudbe, ki vključuje domačo zelenjavo, meso, zelišča in druge lokalne sestavine, ki so na kmetijah ogromen potencial.
Da je kulinarični festival pomemben za razvoj celotne regije, tako za gostinske ponudnike kot lokalne dobavitelje hrane, meni chef v penzionu in gostišču Lajnar na Soriški planini Luka Čufar. »Skupaj ustvarjamo uspešno zgodbo, sicer pa se sam v svoji kuhinji vse leto trudim, da v jedilnike vključujem čim več sestavin lokalnih ponudnikov. Glede na to, da naša lokacija meji na Selško dolino in Bohinj, so v našo ponudbo vključeni tudi izdelki bohinjskih kmetov,« je povedal Čufar.
K sodelovanju vabijo žirovske gostince
Direktor RAS Klemen Srna je poudaril, da segajo zametki kulinaričnega festivala v leto 2012, ko je bil v okviru projekta LAS Loškega pogorja narejen prvi korak povezovanja tamkajšnjih gostincev in lokalnih ponudnikov. »Akcija je v svojih izvedbah v minulih štirih letih dokazala, da znamo na Škofjeloškem dobro sodelovati in povezovati tisto, kar nam daje narava,« je povedal Srna. Poudaril je, da si želijo v RAS v prihodnje k sodelovanju privabiti tudi gostinske ponudnike iz občine Žiri, od koder jim do zdaj žal ni uspelo privabiti nobene od gostiln ali turističnih kmetij.