Rivello, ki so ga italijanski mediji imenovali oče Nutelle, je bil eden ključnih ljudi pri ustvarjanju najbolj znanega lešnikovega namaza na svetu. Svojo kariero je začel leta 1952 pri podjetju Ferrero, italijanskem proizvajalcu čokolade in slaščic, dvanajst let preden je Nutella uradno prišla na trg. Takrat je bil star 25 let in je imel svežo diplomo iz kemije na Univerzi v Torinu.

Deloval je v Ferrerovem laboratoriju, imenovanem "kemijska soba", kjer so nastale nekatere najbolj ikonične sladkarije te znamke. Bil je del ekipe, ki je preučevala surovine in razvijala nove izdelke z mešanjem, rafiniranjem ter okušanjem sestavin v iskanju popolnih okusov.

V dolgoletni karieri pri Ferreru je napredoval do položaja višjega menedžerja v podjetju, ki ga je leta 1946 ustanovil Pietro Ferrero. Rivella je tesno sodeloval s Pietrovim sinom Michelejem Ferrerom, ki je prevzel družinsko podjetje, in bil njegova desna roka, poroča Jam Press.

Od Giandujota do Nutelle

Številnim oboževalcem sladkega namaza ni znano, da se je prva različica Nutelle imenovala Giandujot po slaščici gianduja, ki vsebuje čokolado in lešnike, in je bila na trgu že leta 1946. "Prvi recept je bil oblikovan kot sladek blok, ki so ga lahko narezali na rezine in mazali na kruh," piše na spletni strani Nutelle. Leta 1951 so recept izboljšali in ustvarili tako imenovano supercremo – kremni izdelek, ki se je lažje mazal.

Trajalo je več kot desetletje, da je recept doživel še zadnje izboljšave, ki so leta 1964 pripeljale do prvega kozarca slavne lešnikovo- kakavove kreme, kot jo poznamo danes. Namaz iz sedmih sestavin, sladkorja, palmovega olja, lešnikov, mleka, kakava, lecitina in vanilina, so začeli tudi izvažati, kmalu pa je postal tako priljubljen, da od leta 2007 obstaja celo svetovni dan nutelle, ki ga praznujemo 5. februarja. 

Italijanski novinar Gigi Padovani je v svoji knjigi Mondo Nutella (Svet Nutelle) zapisal, da sta Rivella in Michele Ferrero potovala po svetu in kupovala sladkarije – ne zato, da bi jih kopirala, ampak da bi ustvarila še boljše izdelke.

Po upokojitvi je Rivella živel v Albi, kjer se je posvetil pridelavi sadja in tradicionalni italijanski igri z žogo pallapugno. Imel je tri sinove, hčerko in sedem vnukov. Zanimivo je, da je Michele Ferrero umrl 14. februarja 2015 – natanko deset let pred Rivellom.

Priporočamo