Lovor (Laurus nobilis) je zelo cenjena rastlina, ki se že tisočletja uporablja tako v kulinariki kot v zdravilstvu. V starodavnih kulturah, zlasti v Grčiji in Rimu, je bil lovor zelo cenjen kot simbol zmage in časti. Zmagovalcem na olimpijskih igrah so dali lovorove venčke, prav tako so ga uporabljali v verskih obredih. Grški zdravnik Hipokrat je uporabljal lovor v različnih zdravilih, predvsem za zdravljenje prebavnih težav, vnetij in bolečin v sklepih.
In še danes ga zdravilci silno cenijo. Pomagal naj bi predvsem pri prehladnih obolenjih (grlo in sinusi) in težavah s prebavo. Za sirup, ki blagodejno deluje na grlo in pri prehladih, boste potrebovali pol litra vode, 25 dag sladkorja in nekaj (do sedem) lovorovih listov. Vse skupaj vstavite v večjo posodo in kuhajte tako dolgo, da se naredi sirup, nato ga ohladite in prelijte v kozarce ter postavite na hladno. Priporoča se uživanje od ene do treh žličk sirupa na dan.
Čaj iz lovorovih listov zelo blagodejno deluje predvsem na prebavo. Za pripravo potrebujete sveže ali posušene liste. Priporočljivo je, da jih zelo na drobno nasekljate in nato prelijete z vodo ter kuhate do 10 minut. Ko so listi prekuhani, pustite napitek stati še 10 minut. Precedite in spijte. Če želite, dodajte žlico medu ali limono. Lovor se že dolgo uporablja za izboljšanje prebave. Učinkovit je pri lajšanju napenjanja, vetrov, slabosti in zgage. Čaj iz lovorovih listov spodbuja izločanje prebavnih sokov in pomaga pri izboljšanju apetita.
Lovor vsebuje esencialna olja, kot so eugenol, cineol in linalool, ki imajo protivnetne lastnosti. Zato se pogosto uporablja za lajšanje vnetnih procesov v telesu, kot so bolečine v sklepih ali mišicah.
Zelo pogost je tudi v kulinariki, saj si brez njega ne predstavljamo dobre enolončnice, pasulja ali goveje juhe. Pogosto se uporablja zaradi odličnih aromatičnih lastnosti. Čeprav je njegov okus zelo subtilen, ima lovor sposobnost izboljšati in poglobiti okuse drugih sestavin v juhi. V mnogih klasičnih receptih za juhe lovor postane skorajda »skrivni« sestavni del, ki juho naredi nekoliko bolj polno in bogato. Vsebuje tudi tanine, ki pomagajo zmehčati meso in povečajo sočnost. Kot smo že omenili, lovor spodbuja prebavo. Ko je kuhan v juhi, pomaga pri lajšanju težav s prebavo in omogoča boljšo absorpcijo hranil iz hrane. Poleg svojega okusnega prispevka ima lovor tudi protivnetne lastnosti, ki lahko pozitivno vplivajo na zdravje, še posebej pri uživanju juhe, ki jo pogosto pripravimo v hladnejših mesecih, ko želimo okrepiti imunski sistem.
Rastlina, ki pogosto raste tudi pri nas, občasno cveti z majhnimi rumenimi cvetovi, ki se razvijejo v plodove v obliki temno modrih jagod, ki so majhne in vsebujejo eno seme. Plodovi niso užitni, saj so rahlo strupeni, vendar listi niso, kar je pomembno pri uporabi rastline v kulinariki. Lovor običajno raste v divjini kot grm ali manjše drevo, vendar se lahko ob primernih pogojih tudi preobrazi v večje drevo. Zaradi svoje odpornosti proti suši je pogosto posajen v krajih s sredozemskim podnebjem, kjer so poletja dolga in suha, zime pa mile.