Po zgledu gastronomskih dogodkov po državi poteka na Škofjeloškem v januarju drugo leto zapored kulinarični festival Okusi Škofjeloškega. V občinah Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Železniki in Žiri bodo ponudniki vse do konca januarja v devetih gostilnah in na dveh turističnih kmetijah gostom ponujali unikatne menije po enotni ceni 25 evrov. Ponudbe lokalno obarvanih jedi temeljijo na pestrem naboru naravnih živil, ki jih kuharski mojstri spretno vključujejo v jedi s pridihom lokalne tradicije in postrežene na sodoben način.

Gre za sad povezovanja Razvojne agencije Sora, območne obrtno-podjetniške zbornice in gostinskih ponudnikov iz krajev ob Selški in Poljanski Sori. »V zadnjih osemnajstih letih se je število kmetij, ki imajo registrirano dopolnilno dejavnost in ponujajo lokalno hrano, na Škofjeloškem povečalo s 35 na 185, medtem ko se je število registriranih dopolnilnih dejavnosti s 180 povečalo na več kot 850. To dokazuje, kako zelo podjetno je škofjeloško okolje, kjer kmetje radi dodajo vrednost svojim proizvodom,« poudarja direktor Razvojne agencije Sora Gašper Kleč. Kot je pojasnil, je kulinarični festival Okusi Škofjeloškega nadgradnja pestre palete aktivnosti na območju, ki beleži največ registriranih dopolnilnih dejavnosti v Sloveniji. »Festival povezuje in združuje čarovnijo, ki jo imajo v sebi gostinci, kuharji in drugi škofjeloški ponudniki,« je na otvoritveni večerji festivala v Gostišču Tolc v Sorici dejal Kleč.

Povezovanje, nova znanja
in reklama

Z domačo ocvirkovco ter kruhki z zeliščnim maslom, redkvicami in paradižnikom se je tam predstavila tudi gospodarica turistične kmetije Pri Marku Beti Porenta. »Na festivalu, ki za nas predstavlja nadgradnjo naše turistične kmetije, izobraževanje, nova znanja in reklamo, smo kot ponudniki sodelovali že lani, letos pa se vnovič nadejamo dobrega obiska tako domačih kot tujih gostov. Ti radi pri nas tudi prenočijo, sicer pa opažamo, da poleg kakovostne hrane čedalje bolj cenijo mir in neokrnjeno naravo,« je bila zgovorna Beti. Družbo v Sorici sta ji delali hčeri Klavdija in Katja, ki prav tako radi poprimeta za delo na domači kmetiji v Crngrobu, kraju med Škofjo Loko in Kranjem.

»Ljudje smo takšni, da se radi oziramo za tujim, ki se v naših očeh bolj blešči, a sčasoma v našo zavest pride nazaj žlica. Spomnimo se, kako je kuhala naša mama, in se zavemo, da ni vse dobro le v tujini, ampak je dobra tudi domača slovenska hrana,« meni predsednik območne obrtno-podjetniške zbornice Marko Lotrič. Veseli ga, da se v menijih gostiln čedalje pogosteje pojavljajo enostavne besede, zaradi katerih so jedi bolj razumljive. »Lokalna povezanost ponudnikov, ki sodelujejo na kulinaričnem festivalu, je velika lokalna vrednost, prav tako je za naše rodove pomembna tradicija, ki nas povezuje,« je dodal Lotrič.

Direktorica Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Eva Štraus Podlogar je poudarila, da gastronomija Slovenijo postavlja na zelo zanimivo in ugledno mesto, ne nazadnje smo bili leta 2021 celo evropska gastronomska regija. »Gorenjska ima velik kulinarični potencial, še posebno škofjeloško območje ima močne turistične ponudnike, pridelovalce in predelovalce, ki jih zelo cenim. Obenem je za slovensko podeželje zelo pomembno, da ohrani svojo podobo, za to pa so pomembni kmetje oziroma prebivalci, ki tam živijo,« meni Štraus-Podlogarjeva. 

Priporočamo