Vorderfultigen spezial, ki ga proizvaja Bergkäserei Vorderfultigen, je osvojil naziv na tekmovanju World Cheese Awards, ki je letos potekalo v švicarski prestolnici Bern, poroča France24. Zmagovalni sir izvira iz gorske sirarne v predalpski regiji Gantrisch, južno od Berna. Sodnik velikega finala Perry Wakeman je dejal, da je to vrsta sira, ki bi ljudi navdušila nad sirom.
»To je velik sir, v njem se ogromno dogaja. Tekstura je čudovita: ko ga prelomiš, je lepo drobljiv, kristali v njem pa so nadvse nežni,« je pojasnil. »Je mogočen in naredi vtis.«
To je prvič, da je bilo tekmovanje, ki ga je leta 1988 ustanovilo britansko združenje Guild of Fine Food, organizirano v Švici – čeprav je grojer glavno nagrado osvojil že petkrat.
Videz, vonj, okus
Na navidez neskončnih mizah, prekritih z belimi prti, je 5244 sirov ocenjevalo 265 mednarodnih strokovnjakov – sirarjev, kuharskih mojstrov, kupcev, prodajalcev in novinarjev iz več kot 40 držav, prepoznavnih po svojih rumenih predpasnikih.
»Najprej ocenimo videz sira: kakšni sta na pogled njegova zunanjost in tudi notranjost,« je za AFP povedal poljski sirar Kuba Maziarczyk, eden izmed finalnih sodnikov. Drugo merilo je nos, torej vsi vonji, ki jih sir oddaja. In nato pride okus.
Sodniki so najprej izbrali najbolj izstopajoče sire, nato pa opravili drugi krog in končno še ocenjevanje superžirije, ki jo je sestavljalo 14 sodnikov iz različnih držav.
»Sir mora odražati svoj izvor, uravnotežen mora biti v okusu, aromi in vonju,« je dejal francoski sodnik Laurent Dubois. »Ne sme biti prestar ali premlad. Pri siru gre vedno za harmonijo. Zato so dobri siri pogosto tisti z dolgo tradicijo.«
Navdušenje nad sirom
Približno 2000 ljudi je spremljalo dogajanje v bernski razstavni dvorani Festhalle. »Imamo modre sire, imamo trde sire, imamo vse sloge. Zaradi tega je tekmovanje zares zanimivo,« je dejal britanski sodnik Nigel Barden, poznavalec hrane in pijače z BBC.
»Ko misliš, da so tvoje brbončice že utrujene, se pojavi sir, ki te resnično navduši,« je dejal. »In to je čar World Cheese Awards.«
Direktor združenja Guild of Fine Food John Farrand je za AFP povedal, da so bile nagrade prvotno ustanovljene za promocijo malih sirarjev.
V osemdesetih letih je bila proizvodnja mlečnih izdelkov precej centralizirana, je pojasnil in dodal: »Zdi se mi, da smo malce pozabili na povezavo med zemljo, mlekom, živaljo in kmetijo ter nazadnje sirom.«
Nagrade so ustanovili, da bi svet spomnili, da so tudi majhne stvari lahko lepe. Prihodnje leto bo World Cheese Awards gostila Córdoba v Španiji.